r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'Herverdeling posten EU-Commissie dichtbij'

maandag 6 oktober 2014, 19:16
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - Alles wijst erop dat de toekomstig voorzitter van het dagelijks bestuur van de EU Jean-Claude Juncker de portefeuilles van beoogde Europees Commissarissen moet herverdelen. Hij kan bijna niet anders als hij op 1 november met de zegen van het Europees Parlement (EP) aan de slag wil, zo klinkt het maandag in Brussel.

Vorige week zette het EP vijf kandidaat-commissarissen in de wacht omdat ze een zwakke hoorzitting hadden, of ongeschikt geacht werden voor hun beoogde portefeuille. Zo moest onder andere de Hongaar Tibor Navracsics extra vragen beantwoorden.

De antwoorden werden maandag door de commissie Cultuur geëvalueerd en over zijn positie werd gestemd. Met als resultaat dat de parlementariërs hem wel geschikt achten voor het eurocommissariaat, maar niet voor de portefeuille Cultuur, Onderwijs, Jongeren en Burgerschap.

Met name dat laatste stuitte op veel verzet bij de Europarlementariërs. Die vonden dit onverenigbaar met het feit dat Navracsics als oud-minister een omstreden media-wet ondersteunde. De kans is groot dat het stukje Burgerschap Navracsics wordt ontnomen.

Naast de Hongaar is ook de Brusselse toekomst van de Fransman Pierre Moscovici, de Brit Jonathan Hill, de Tsjechische Vera Jourova en de Spanjaard Miguel Arias Cañete nog onzeker. Zij kregen nog geen akkoord van de Europarlementariërs.

Terug naar boven