r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Windmolenparken op zee kosten 5 miljard euro

maandag 6 oktober 2014, 10:36

DEN HAAG (PDC) - Het aanleggen van windmolenparken op zee de maatschappij meer dan het oplevert, ook als je de effecten op milieu en gezondheid meerekent. De kosten bedragen 5 miljard euro; dat wordt 4,8 miljard als de windparken dichter bij de kust worden gebouwd, zoals het kabinet wil. Dat staat in een studie in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. 

Volgens het onderzoek, dat begeleid werd door het Centraal Planbureau (CPB), levert windenergie vooralsnog niks op. Dat komt doordat de windenergie geen effect heeft op de CO2-uitstoot. Er mag namelijk met CO2-rechten worden gehandeld. Daarvoor is een bepaald aantal rechten beschikbaar; dat wordt niet minder als er meer windmolens worden geplaatst.

Minister Kamp spreekt van "een betreurenswaardig misverstand" bij het CPB. Hij gaat ervan uit dat het Europese systeem van emissiehandel zal veranderen en dat windenergie straks wel baten op gaat leveren. Volgens Kamp wordt met de windmolenparken op termijn in totaal 4,2 miljard euro bespaard ten opzichte van eerdere plannen. 

Bron: De Telegraaf; NOS

Terug naar boven