r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'Centrumrechts wint in Bulgarije'

zondag 5 oktober 2014, 19:03

SOFIA (ANP/EFE) - De conservatieve ex-premier Boiko Borisov heeft zondag met zijn 'Burgers voor de Europese Ontwikkeling van Bulgarije' (GERB) de parlementsverkiezingen gewonnen. Dit is op basis van de eerste peilingen na sluiting van de stembureaus. Een derde van de uitgebrachte stemmen ging naar GERB. De Socialistische Partij (PSB) leed een erg zware nederlaag en kreeg volgens de peilingen slechts steun van circa 16 procent van de kiezers.

De partij van de Turkse minderheid (MDL) kan op circa 14 procent van de stemmen rekenen. De Bulgaren raken gewend aan veel parlementsverkiezingen. Zondag was het nog geen 1,5 jaar na de vorige stembusgang. Maar weinig kiezers verwachten dat de verkiezingen een uitweg bieden uit de economische crisis.

De oplossing voor problemen als de stijgende armoede, de dreigende instorting van de staatsgezondheidszorg, de corruptie en de mogelijke ondergang van de vierde bank van het land kwam in de campagne nauwelijks aan de orde. Ook voor de toenemende schuldenlast en de afname van buitenlandse investeringen lijken de partijen geen duidelijke aanpak te hebben.

GERB wil de energiesector en de gezondheidszorg liberaliseren. De meeste analisten verwachten weer moeilijke onderhandelingen over een regeringscoalitie. Er komen waarschijnlijk acht partijen in het nieuwe parlement.

Delen

Terug naar boven