r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Pro-Russen winnen in Letland

zondag 5 oktober 2014, 13:39

RIGA (ANP/EFE) - De sociaaldemocratische Harmoniepartij van de Russische minderheid in Letland is bij de parlementsverkiezingen van zaterdag de grootste partij van het Baltische land geworden. Harmonie kreeg bijna een kwart van de stemmen.

De uitslag is verrassend, omdat er in de afgelopen maanden in de Baltische staten erg veel aandacht is geweest voor een vermeende expansiedrift van het Rusland van president Poetin. Veel verkiezingscampagnes waren fel anti-Russisch. De Letse premier Laimdota Straujuma is een van de meest uitgesproken voorstanders in de EU van een harde lijn tegenover Rusland naar aanleiding van de strijd in Oekraïne.

Tussen een kwart en een derde van de bevolking van ruim 2 miljoen Letten heeft een Russische achtergrond en/of spreekt Russisch.

Premier Straujuma lijkt echter geen beroep te hoeven doen op de Russische Letten. Haar huidige centrumrechtse drie-partijencoalitie zou kunnen doorregeren, want die heeft circa 60 zetels bemachtigd in het parlement van 100 zetels. President Andris Berzins geeft de partijen een week om de resultaten te laten bezinken en raadpleegt dan de partijleiders voor de benoeming van een nieuwe premier.

Terug naar boven