r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Maak kennis met de genomineerden voor de Sacharovprijs 2014

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op dinsdag 23 september 2014, 15:37.

Wie zal dit jaar de Sacharovprijs winnen?

Ze mogen dan uiteenlopende beroepen hebben: rapper, gynaecoloog, geestelijk leider, journalist maar zij hebben gemeen dat zij allen opkomen voor mensenrechten. De zeven genomineerden voor de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken 2014 worden dinsdag 23 september officieel gepresenteerd op een vergadering van de parlementaire commissies buitenlandse zaken en ontwikkelingssamenwerking en de subcommissie mensenrechten. Volg live vanaf 16.15 uur. De winnaar wordt bekendgemaakt in oktober.

De genomineerden zijn (in alfabetische volgorde):

Mahmoud Al ‘Asali is een professor in de rechten aan de universiteit van Mosul. Hij kwam op voor christelijke rechten en werd in juli vorig jaar om het leven gebracht. Hij is samen genomineerd met de in Irak geboren patriarch van de Chaldeeuws-katholieke Kerk, Louis Raphael Sako, voor hun verdediging van de godsdienstvrijheid in het land door de ECR-Fractie, Anna Záborská en 66 andere EP- leden.

De rappers Mouad Belghouate (ook bekend als El Haqed uit Marokko) en Ala Yaacoubi (ook bekend als Weld El, uit Tunesië) en de Egyptische blogger en politieke activist, Alaa Abdel Fattah, werden genomineerd door de GUE/NGL-fractie.

CHREDO, Open Doors, Oeuvre d'Orient en Kerk in Nood, organisaties voor de bescherming van christelijke minderheden, werden door Philippe Juvin en 60 andere EP-leden genomineerd.

De pro-Europese Oekraïense beweging EuroMaidan, vertegenwoordigd door de journalist Mustafa Nayem, Eurovisiewinnares Ruslana Lyzhychko, activiste Yelyzaveta Schepetylnykova en journaliste Tetiana Chornovo, genomineerd door Jacek Saryusz-Wolski en 52 andere EP-leden.

De in Somalië geboren Amerikaanse activiste, Ayaan Hirsi Ali is een verdedigster van vrouwenrechten in islamitische samenlevingen en staat bekend om haar verzet tegen vrouwelijke genitale verminking. Zij werd genomineerd door de EFDD groep.

Denis Mukwege, een Congolese gynaecoloog, gespecialiseerd in de behandeling van slachtoffers van verkrachting en oprichter van het Panzi-ziekenhuis in Bukavu, in de Democratische Republiek Congo, werd genomineerd door de S&D- en ALDE-fracties en Barbara Lochbihler.

Leyla Yunus, de gevangen enomen Azerbeidzjaanse mensenrechtenactiviste en directeur van Instituut voor Vrede en Democratie werd genomineerd door De Groenen/EVA en Alexander Graf Lambsdorff, Marietje Schaake en Ramon Tremosa.

De Sacharovprijs voor de vrijheid van denken wordt jaarlijks door het Europees Parlement uitgereikt. De prijs werd opgericht in 1988 om personen of organisaties te eren voor hun inzet voor de mensenrechten en fundamentele vrijheden. Vorig jaar werd de prijs toegekend aan de Pakistaanse voorvechtster voor onderwijs voor meisjes, Malala Yousafzai.

REF. : 20140919STO66702


Delen

Terug naar boven