r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Ierland wil IMF-leningen versneld afbetalen

dinsdag 9 september 2014, 9:29
gewijzigd

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Ierland wil een groot deel van zijn uitstaande schulden bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vervroegd terugbetalen. Op die manier wil het land profiteren van de gunstige omstandigheden op de financiële markten, waar de rentes zijn gedaald tot historisch lage niveaus.

De Ierse regering verwacht jaarlijks minstens 375 miljoen euro aan rentekosten te kunnen besparen, door driekwart van de 22 miljard euro die het IMF tijdens de schuldencrisis aan het land leende te herfinancieren. Daarvoor wil het land leningen tegen lage rentes aantrekken op de financiële markten.

,,We kunnen het geld tegen minder dan 2 procent lenen'', zei de Ierse minister van Financiën Michael Noonan maandag in Brussel, waar hij over het plan sprak met eurocommissaris Jyrki Katainen. Over de IMF-leningen betaalt Ierland nu zo'n 5 procent rente. Om zijn plannen door te kunnen zetten moeten de eurolanden afzien van hun recht om even snel te worden terugbetaald als het IMF.

Ierland werd in 2010 met noodsteun van de eurolanden en het IMF van de financiële ondergang gered, nadat het land in zware problemen was gekomen door de financiële crisis en het instorten van de huizenmarkt. In totaal ontving het land voor 67,5 miljard euro aan noodkredieten, waarvan het laatste deel eind vorig jaar werd overgemaakt.

Noonan bespreekt zijn plannen dinsdag met eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem en ECB-president Mario Draghi. Ingewijden verwachten dat de herfinanciering op weinig bezwaren zal stuiten.

Delen

Terug naar boven