r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

20 miljoen euro gereserveerd voor gratis toegang tot bezienswaardigheden tijdens de Europese Open Monumentendagen

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC), gepubliceerd op vrijdag 5 september 2014.
20 miljoen euro gereserveerd voor gratis toegang tot bezienswaardigheden tijdens de Europese Open Monumentendagen
Bron: Europese Commissie: Rapid persberichten

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 5 september 2014

20 miljoen euro gereserveerd voor gratis toegang tot bezienswaardigheden tijdens de Europese Open Monumentendagen

In het kader van de jaarlijkse Europese Open Monumentendagen hebben miljoenen bezoekers in vijftig landen de hele maand september vrije toegang tot duizenden historische en culturele bezienswaardigheden, waarvan vele doorgaans voor het publiek gesloten zijn. De Europese Open Monumentendagen zijn een gezamenlijk initiatief van de Europese Commissie en de Raad van Europa, ondersteund door nationale en plaatselijke organisatoren.

Androulla Vassiliou , Europees commissaris voor onderwijs, cultuur, meertaligheid en jeugdzaken, zei in dit verband: " De Europese Open Monumentendagen zijn buitengewoon populair bij mensen van alle leeftijden. Dit jaar verwachten we dat in heel Europa meer dan 20 miljoen kinderen en volwassenen van de gratis toegang tot een schat aan monumenten zullen profiteren. Vaak beseffen mensen niet hoeveel onontdekte juweeltjes vlak om de hoek liggen. Ik spoor iedereen aan optimaal van de Europese Open Monumentendagen gebruik te maken en te checken wat bij hen in de buurt of iets verder weg te doen is. Dit initiatief is ook een uitgelezen kans om ervoor te zorgen dat ons gemeenschappelijk Europees erfgoed in ere wordt gehouden en voor de generaties na ons wordt beschermd, terwijl de lokale gemeenschappen ook een graantje kunnen meepikken door meer bezoekers en toeristen."

Gabriella Battaini-Dragoni , adjunct-secretaris-generaal van de Raad van Europa, voegde hieraan toe: " Het succes van de Europese Open Monumentendagen is afhankelijk van de inzet van lokale en regionale overheden, organisaties en vrijwilligers. Elk jaar worden gemeenschappen in heel Europa onderdeel van een "culturele familie" die hulde brengt aan ons immens rijk cultureel erfgoed."

Tijdens de Europese Open Monumentendagen is het aanbod aan attracties en locaties zeer uitgebreid. In Ierland is het mogelijk om in een poppentheater de interpretatie van het sprookje van Goudlokje en de drie beren te bekijken, terwijl bezoekers in Finland het spoor van de geschiedenis van de goudwinning kunnen volgen. In Noorwegen kunnen zij kennismaken met de geschiedenis van de visserij, via schilderachtige haventjes en grote trawlervloten; in Spanje kunnen bezoekers over de patio’s van Córdoba slenteren of de molens van Mallorca bekijken, terwijl zij in België in het "Ereperk der Gefusilleerden" de slachtoffers kunnen herdenken die onze vrijheid met hun leven hebben betaald.

De portaalsite European Heritage Days biedt, naast lokale informatie, informatie over evenementen die in heel Europa plaatsvinden.

Achtergrond

De Europese Open Monumentendagen, die in 1985 zijn gestart, worden sinds 1999 als een gezamenlijk initiatief van de Europese Commissie en de Raad van Europa georganiseerd. Deelnemende landen zijn de 50 landen die het Europees Cultureel Verdrag hebben ondertekend. Via evenementen die een maand lang worden georganiseerd, worden de schijnwerpers op architectuur en kunst, lokale vaardigheden en tradities gericht en wordt getracht het wederzijdse begrip tussen Europese burgers te bevorderen.

Cultureel erfgoed is een prioriteit in het kader van Creatief Europa, het nieuwe programma van de EU voor de culturele en de creatieve sector. De Open Monumentendagen ontvangen een subsidie van 200 000 euro van Creatief Europa en van 200 000 euro van de Raad van Europa; de meeste evenementen worden met nationale of regionale steun gefinancierd.

Voor meer informatie

Raad van Europa: European Heritage Days

Europese Commissie: European Heritage Days

Volg Androulla Vassiliou op Twitter @VassiliouEU


Terug naar boven