r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

E. (Elżbieta) Bieńkowska

Elzbieta Bienkowska (1964) was van 1 november 2014 tot 1 december 2019 namens Polen lid van de Europese Commissie. In de Commissie-Juncker had zij de portefeuille interne markt, industrie, ondernemingen en MKB. In het centrumrechtse kabinet-Tusk was mevrouw Bienkowska minister van Infrastructuur en Ontwikkeling en eerder minister van regionale ontwikkeling. Daarvoor was zij op provinciaal gebied verantwoordelijk voor de verdeling van EU-gelden voor onder meer infrastructuur. Zij is aangesloten bij het centrumrechtse Burgerplatform.

in de periode 2014-2019: lid Europese Commissie

Delen

Inhoud

1.

Voornaam (roepnaam)

(Elżbieta)

2.

Personalia

land
Polen

geboorteplaats en -datum
Katowice, 4 februari 1964

3.

Partij/stroming

partij
PO (Platforma Obywatelska, Burgerplatforum) (conservatief-liberale partij)

4.

Hoofdfuncties/beroepen

hoofdfuncties/beroepen
  • beleidsmedewerker ontwikkelingsstrategie, Provincie Katowice
  • directeur afdeling regionale ontwikkeling, Bureau van de Gouverneur van de Provincie Silezië, van 1999 tot november 2007
  • minister voor Regionale ontwikkeling, van 15 november 2007 tot 27 november 2013 (kabinet-Tusk I)
  • minister van Infrastructuur en Ontwikkeling en viceminister-president, van 27 november 2013 tot 22 september 2014 (kabinet-Tusk II)
  • lid Europese Commissie, belast met interne markt, industrie, ondernemingen, het midden- en kleinbedrijf en ruimtevaart, van 1 november 2014 tot 1 december 2019 (Commissie-Juncker)

5.

Opleiding

academische studie
  • Oosterse letterkunde, Universiteit van Jagiellonski

6.

Wetenswaardigheden

algemeen
  • Hield zich als directeur regionale ontwikkeling bezig met de verdeling van gelden uit EU-fondsen, onder meer op het gebied van infrastructuur en woningbouw

7.

Familie/gezin

huwelijk/samenlevingsvorm
gehuwd

kinderen
3 kinderen

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.

Delen

Terug naar boven