r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Poolse premier Tusk nieuwe EU-president, de Italiaanse Mogherini wordt buitenlandchef

zaterdag 30 augustus 2014, 23:13
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - De Poolse premier Donald Tusk (57) wordt de nieuwe EU-president. Hij zal in december de Belg Herman Van Rompuy opvolgen als voorzitter van de Europese Raad. Dat besloten de regeringsleiders en staatshoofden van de EU zaterdag tijdens hun top. De Pool gaat ook de eurotoppen, het overleg tussen de leiders van de eurolanden, voorzitten.

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Federica Mogherini (41) wordt de nieuwe EU-buitenlandchef. Zij volgt de Britse Catherine Ashton op. Mogherini treedt aan als de nieuwe Europese Commissie gaat beginnen aan een termijn van 5 jaar. Het is de bedoeling dat dit 1 november is.

Tusk wordt de tweede Europees president (feitelijk voorzitter van de Europese Raad) en de eerste Oost-Europeaan die een van de belangrijkste posten krijgt binnen de Europese Unie. Zijn benoeming komt op een moment van grote spanningen tussen de EU en Rusland over de pro-Russische opstand in Oekraïne. Hij wordt voor 2,5 jaar benoemd.

Polen en andere nieuwe EU-lidstaten in het oosten hadden zich aanvankelijk verzet tegen de keuze voor Mogherini als nieuwe buitenlandchef. Zij vonden haar te onervaren en te pro-Russisch. Met de benoemingen van Tusk en Morgherini hebben de Europese leiders een compromis gevonden, stellen waarnemers.

Delen

Terug naar boven