r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Presentatie Audiomaquette van de Tweede Kamer, Den Haag

Tweede Kamer verhuizing
Tweede Kamer
datum 25 september 2014 15:30 - 19:00
plaats Den Haag
locatie Gebouw Tweede Kamer Toon locatie
aanwezigen A. (Anouchka) van Miltenburg, P.B. (Pi) de Bruijn, J. (Jetta) Klijnsma e.a.
organisatie ProDemos

Presentatie van de Audiomaquette, de nieuwe wegwijzer voor mensen met een visuele beperking in de Tweede Kamer, op donderdag 25 september 2014.

De Audiomaquette wordt onthuld in de Statenpassage van de Tweede Kamer door Anouchka van Miltenburg, de voorzitter van de Tweede Kamer.

De Audiomaquette is een inititief van fotograaf Hannes Wallrafen, die na zijn plotselinge blindheid door een erfelijke oogziekte in 2004 de stichting Geluid in Zicht heeft opgericht met het doel de beleving en toegankelijkheid van openbare gebouwen voor bezoekers met een visuele beperking met behulp van Audiomaquettes te vergroten.

Door in het schaalmodel met hun hand de ruimte te verkennen kunnen mensen met een visuele beperking voortaan het gebouw van de Tweede Kamer beleven, de diverse materialen voelen en daar waar de hand een object aanraakt de akoestiek te ervaren. Via een koptelefoon luistert de gebruiker naar drie verschillende geluidslagen: een akoestische, een informatieve en een laag met verhalen. De architect van de Tweede Kamer, Pi de Bruijn, vertelt over de betekenis van het gebouw en cabaretier Vincent Bijlo legt de Tweede Kamer uit aan visueel beperkte jongeren.

Programma:

  • 14.00: Scholieren met een visuele beperking verkennen de Audiomaquette onder begeleiding van ProDemos - Huis voor democratie en rechtsstaat en zij krijgen een rondleiding door de Tweede Kamer. Aan de verkenningstocht is een prijsvraag verbonden. De hoofdprijs wordt tijdens de presentatie uitgereikt door Anouchka van Miltenburg.
  • 15.30 uur: Inloop. Gasten met een visuele beperking krijgen de gelegenheid om de Audiomaquette te verkennen.
  • 16.00 uur: Start programma gepresenteerd door Vincent Bijlo. Opening door Anouchka van Miltenburg. Hannes Wallrafen, initiatiefnemer van de Audiomaquette, spreekt over de voorgeschiedenis van het project. Jetta Klijnsma, Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, interviewt enkele scholieren met een visuele beperking over hun ervaringen met de Audiomaquette en zal een paar vragen beantwoorden over het belang van de Audiomaquette.
  • 18.00 uur: Borrel

Voor meer informatie: www.geluidinzicht.nl

Of bekijk een filmpje over hoe de Audiomaquette gemaakt is: http://www.youtube.com/user/BernardleupenVideo?feature=mhee


Delen

Inhoud

1.

ProDemos

ProDemos informeert burgers over de democratische rechtsstaat en stelt hen in staat om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen. Dat gebeurt door overdracht van kennis over de kernwaarden van de Nederlandse rechtsstaat en over de werking van de democratie in al haar aspecten. Dit moet burgers uiteindelijk in staat stellen om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen.

ProDemos organiseert debatten, tentoonstellingen, rondleidingen en simulaties voor zowel jongeren als volwassenen. ProDemos is een niet-partijgebonden organisatie. Het kantoor en het bezoekerscentrum zijn gehuisvest aan de Hofweg 1 in Den Haag.

2.

Meer over...

Delen

Terug naar boven