r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'Earth Overshoot Day' dit jaar al op 19 augustus

dinsdag 19 augustus 2014, 14:22

DEN HAAG (PDC) - In 2014 valt "Earth Overshoot Day" op 19 augustus. Het is een wereldwijde versie van de ecologische voetafdruk. Vandaag is dus de fictieve datum waarop de Aarde dit jaar de verbruikte natuurlijke hulpbronnen niet meer kan hernieuwen en de vervuiling niet langer kan opvangen. Alles wat de mensheid verder dit jaar nog gebruikt kan op de langere termijn nadelige gevolgen hebben omdat natuurlijke hulpbronnen steeds verder worden uitgeput.

De Earth Overshoot Day valt ieder jaar iets eerder. In 2000 viel ze in begin oktober, en dit jaar dus in augustus. Dat betekent dat de druk op de bestaande natuurlijke hulpbronnen steeds verder toeneemt. Er is nu anderhalve planeet nodig om aan alle vraag te voldoen.

Volgens het Global Footprint Network, de organisatie achter dit concept, worden met name de ontwikkelingslanden hard getroffen.  Het Global Footprint Network houdt een lijst bij van overheidsinitiatieven en beleidsprogramma's die ecologische duurzaamheid bevorderen. Blijft actie uit, zo waarschuwt de organisatie, wordt de situatie onhoudbaar.

Bronnen: global footprint network

Delen

Terug naar boven