r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europees Parlement zegt ja tegen Juncker

dinsdag 15 juli 2014, 14:28
gewijzigd

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement in Straatsburg heeft dinsdag de Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker tot nieuwe voorzitter gekozen van de Europese Commissie in Brussel. Een absolute meerderheid (422 van de 751 afgevaardigden) ging akkoord met de 59-jarige christendemocraat. Dat maakte de voorzitter van het parlement, Martin Schulz, bekend na de geheime stemming.

Juncker was door de grootste fractie in het EU-parlement, de christendemocraten, naar voren geschoven bij de Europese verkiezingen eind mei. Hij kreeg daarna de steun van andere pro-Europese partijen en bijna alle EU-lidstaten. Het is dan ook geen verrassing dat het parlement hem nu in het zadel heeft gehesen.

Juncker volgt in november de Portugees José Manuel Barroso op. Hij kan nu de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, gaan samenstellen. Die commissie komt met wetsvoorstellen en ziet zich als hoeder van de Europese verdragen. Elke EU-lidstaat heeft een commissaris.

Juncker, die voor vijf jaar is gekozen, streeft naar meer Europese investeringen. Zij moeten de economische groei bevorderen en de werkloosheid verminderen. ,,We moeten de komende drie jaar tot 300 miljard euro extra aan investeringen voor de economie kunnen mobiliseren, door de overheid en particulier.''

Ook wil hij de unie de komende vijf jaar niet uitbreiden. ,,De EU moet een uitbreidingspauze inlassen om de resultaten die we als Unie met 28 lidstaten hebben geboekt, te verstevigen'', zo stelt hij.

Volgens CDA-Europarlementariër Esther de Lange gaf ,,links en rechts Juncker vandaag zijn stem: een solide basis voor een Europese Commissie die doet wat nodig is. Voor het CDA is het belangrijk dat de nieuwe commissie zich concentreert op hoofdzaken. Gelukkig wil ook Juncker van Europa geen superstaat maken."

De benoeming van Juncker maakt deel uit van de stoelendans over de belangrijkste Europese functies. Op een extra top woensdag in Brussel volgt een nieuwe ronde.

Delen

Terug naar boven