r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Rutte: mogelijk snel duidelijkheid over EU-posten

vrijdag 11 juli 2014, 22:42
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte sluit niet uit dat er volgende week meer duidelijkheid komt over diverse sleutelposten in de nieuwe Europese Commissie. Tijdens een EU-top woensdag komen behalve de opvolging van EU-buitenlandchef Catherine Ashton en EU-president Herman Van Rompuy mogelijk ook andere benoemingen aan de orde, zei de premier vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Rutte wilde niet ingaan op de kandidaten die Nederland naar voren schuift. Volgens hem is dat niet in het belang van het onderhandelingsproces. In het geruchtencircuit circuleert vooral de naam van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. De PvdA'er zou azen op de post van eurocommissaris voor economische en monetaire zaken, ofwel 'begrotingstsaar'.

Daarnaast worden de ministers Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) genoemd, ook PvdA'ers. De PvdA is ,,aan de beurt'' voor een post in Brussel. De laatste decennia hebben CDA en VVD steeds de Nederlandse eurocommissaris geleverd.

Overigens weigeren Dijsselbloem, Timmermans en Ploumen steeds in te gaan op hun eventuele vertrek naar Brussel. Ze ,,hebben al een baan'', die goed bevalt. Ploumen zei vrijdag wel dat je nooit iets moet uitsluiten. Zij zou volgens bronnen ingezet kunnen worden voor de post handel, als opvolger van de Belg Karel De Gucht. Dat ze een vrouw is, werkt in haar voordeel, want de nieuwe commissievoorzitter Jean-Claude Juncker is op zoek naar meer vrouwelijke eurocommissarissen.

Rutte onderstreepte vrijdag dat het hebben van een goede man of vrouw in Brussel belangrijk is voor Nederland. Hij wees op de betekenis van de huidige Nederlandse eurocommissaris Neelie Kroes en haar voorganger Frits Bolkestein, beiden VVD'ers en dus partijgenoten van Rutte.

De premier herhaalde tijdens zijn persconferentie dat hij ,,niet gevraagd en niet in de markt'' is voor de opvolging van Van Rompuy. Geruchten daarover circuleren al weken. De machtige Duitse bondskanselier Angela Merkel zou naar verluidt Rutte graag op de plek van Van Rompuy zien.

Terug naar boven