r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Rutte: niet gevraagd, niet in de markt als voorzitter Europese Raad

vrijdag 11 juli 2014, 22:06
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte is niet door de Duitse bondskanselier Angela Merkel gevraagd om de nieuwe voorzitter van de Europese Raad te worden. Hij is ook ,,niet in de markt'' voor die functie.

Rutte zei dat vrijdag voorafgaand de ministerraad. Hij reageerde op een bericht in De Telegraaf dat Merkel hem benaderd zou hebben de Belg Herman Van Rompuy op te volgen. Diens termijn loopt dit jaar af. Rutte zou niet rechtstreeks door Merkel zijn gevraagd, maar door derden zijn gepolst, maar dan wel op haar wens. ,,Merkel had het in haar hoofd zitten'', schrijft De Telegraaf.

Enkele weken geleden ontkende Rutte berichten hierover ook al. Vicepremier Lodewijk Asscher deed dat toen ook en hij herhaalde zijn woorden vrijdag. ,,Het is onzin en daar blijf ik bij'', aldus Asscher.

Volgens De Telegraaf zou Rutte wel degelijk in beeld zijn geweest, maar hield hij de boot af. Hij zou het kabinet niet in de steek hebben willen laten.

Rutte wilde vrijdag niets zeggen over de kandidaat die Nederland naar voren schuift voor de nieuwe Europese Commissie. Maar volgens ingewijden is minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem de belangrijkste gegadigde. Hij zou eurocommissaris voor economische en monetaire zaken willen worden, als opvolger van Olli Rehn. Maar ook de Fransman Pierre Mosovici aast op die post. Mogelijk komt er komende week meer duidelijkheid.

Terug naar boven