r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'Moldaviërs en Macedoniërs op de vrachtwagen in Nederland'

maandag 7 juli 2014, 11:15
gewijzigd

UTRECHT (ANP) - Bij een enquête onder buitenlandse vrachtwagenchauffeurs op de Nederlandse wegen heeft FNV Bondgenoten dit weekend opmerkelijk veel truckers van buiten de Europese Unie aangetroffen. Dat meldde de vakbond maandag.

Het gaat voornamelijk om Moldaviërs, Oekraïners en Macedoniërs. Volgens FNV zijn zij nog goedkoper en zijn hun arbeidsomstandigheden nog slechter dan die van hun Poolse en Roemeense collega's. Ze zijn soms maanden weg van huis.

Omdat ze van buiten de EU zijn, hebben de chauffeurs speciale vergunningen nodig om hier te mogen rijden. FNV vermoedt dat veel van hen in Nederland werken via schijnconstructies. ,,Er was ook een Georgiër. Je kan mij niet wijsmaken dat die met een vrachtje helemaal uit Georgië hierheen is komen rijden", zegt FNV-bestuurder Egon Groen.

Het Nederlandse cao-overleg in de transportbranche zit al maanden muurvast. Er zijn afgelopen tijd al meerdere acties en stakingen gehouden. De chauffeurs eisen naast een beter loon, ook naleving van de regels tegen verdringing in de sector door goedkope buitenlandse chauffeurs.

In totaal hebben actievoerende Nederlandse truckers dit weekend 200 Oost-Europese krachten ondervraagd. Enkele tientallen daarvan waren afkomstig van buiten de EU. FNV houdt regelmatig dit soort enquêtes. Het aantal truckers van ver weg lijkt toe te nemen.

Ook maandag wordt er door de vakbond actie gevoerd. Zeker 40 chauffeurs gaan met spandoeken en vlagvertoon demonstreren bij woonwarenhuis Ikea in Barendrecht. Ze willen een file van winkelwagentjes creëren voor de kassa van het filiaal. Volgens FNV gaat Ikea als belangrijke opdrachtgever in zee met 'foute' transportbedrijven. Ikea zegt echter onderzoek gedaan te hebben naar misstanden bij transporteurs waar zaken mee wordt gedaan. En daarbij zijn geen ongeregeldheden aangetroffen, zo liet het bedrijf onlangs weten in reactie op eerdere kritiek van de vakbond.

Delen

Terug naar boven