r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-waarnemers Afghanistan zoeken verder naar verkiezingsfraude

donderdag 3 juli 2014, 17:08

KABUL (ANP) - Waarnemers van de Europese Unie bij de Afghaanse presidentsverkiezingen willen een uitgebreider onderzoek naar mogelijke fraude bij de stembusgang en de telling van de stemmen. Ze dringen er bij de autoriteiten op aan een gedegen onderzoek in te stellen. Grote verschillen in het aantal stemmen voor beide kandidaten zorgen ervoor dat er een gapende kloof tussen de twee is ontstaan waardoor de bestuurbaarheid van het land in het gedrang komt.

De kiescommissie wil de stemmen in 1930 stembureaus hertellen, maar dat lijkt voor de EU-waarnemers, onder leiding van [voormalig] Europarlementariër Thijs Berman, niet genoeg. Er zou ook gekeken moeten worden naar stembureaus waar een ongewoon groot aantal stemmen op één kandidaat is uitgebracht. Dat lijkt op grote schaal gebeurd te zijn.

,,Dit is een zorgwekkend groot percentage van ongeveer 28 procent van de stembureaus in het hele land. Ik maak me ernstig zorgen over deze hoge cijfers en dring erop aan het onderzoek te vergroten omdat deze cijfers zo hoog liggen'', aldus Berman tegen persbureau Reuters. Het aantal stembureaus dat onderzocht moet worden zou wel eens op kunnen lopen tot 6000 zegt de Nederlander.

Wel mag een dieper onderzoek wat betreft Berman niet leiden tot een vertraging van de verkiezingsuitslag. ,,Het zou niet veel tijd meer kosten, het zou niet leiden tot een vertraging van de installatie van de nieuwe president.'' Half juni vond de tweede ronde van de presidentsverkiezingen plaats tussen Abdullah Abdullah en Ashraf Ghani.

Terug naar boven