r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Schulz herkozen als voorzitter EU-parlement

dinsdag 1 juli 2014, 12:44
gewijzigd

STRAATSBURG (ANP) - De Duitse sociaaldemocraat Martin Schulz is de komende 2,5 jaar de voorzitter van het Europees Parlement. Dinsdag kreeg hij al na een eerste stemronde de benodigde meerderheid aan stemmen in het Europees Parlement. De stemming, die geheim was, is het eerste wapenfeit van het nieuw verkozen Europees Parlement (EP).

De 58-jarige Martin Schulz was al voorzitter van het Europees Parlement en het is de eerste keer dat een zittende voorzitter herkozen wordt. Hij sprak van een buitengewone eer. ,,Ik zal het vertrouwen moeten waarmaken'', aldus Schulz.

Schulz was ook de topkandidaat van de Europese sociaaldemocraten in aanloop van de Europese verkiezingen eind mei om de voorzitter te worden van de Europese Commissie. Maar aangezien de sociaaldemocraten niet de grootste fractie zijn geworden in het EU-parlement werd Schulz het niet. De Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker is voorgedragen voor die Brusselse topjob. Op 16 juli stemt het EP over deze nominatie.

De uitverkiezing van Schulz als voorzitter van het EU-parlement kwam niet als een verrassing ook al hadden zich drie andere Europarlementariërs kandidaat gesteld. Voorafgaand was er een deal gesloten tussen zijn fractie en de christendemocraten. Aangezien het EU-parlement moet instemmen met de benoeming van de voorzitter van de commissie wilden de sociaaldemocraten in ruil voor steun aan Juncker iets terug; het voorzitterschap van het EP.

Deze achterkamertjesdeal werd zwaar bekritiseerd door onder meer de kandidaat van de Europese Conservatieven en Hervormers, Sajjad Karim. ,,Dit is niet wat ons beloofd is bij de verkiezingen. Ik respecteer dit parlement.''

Na 2,5 jaar wordt Schulz opgevolgd door een christendemocraat. Ook dat is vooraf besloten tussen de twee grootste partijen.

Schulz gaat er qua salaris niet op vooruit nu hij (opnieuw) voorzitter is. Maar de voorman van het EP krijgt wel extra belastingvrije 'presidentiële' vergoedingen waardoor zijn jaarlijkse verdiensten ruim boven de 200.000 euro uitkomen.

Delen

Terug naar boven