r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Rutte: gebrek aan unanimiteit bij voordracht Juncker ernstig

vrijdag 27 juni 2014, 18:27
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - Premier Mark Rutte noemt het ernstig en slecht dat hij en zijn EU-collega's het niet unaniem eens zijn geworden over de voordracht van de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker. Hij zei dat vrijdag in Brussel na afloop van een Europese top.

Daar werd over de nominatie gestemd, wat ongebruikelijk is. Normaal wordt gestreefd naar algemene overeenstemming. Maar de Britse premier David Cameron liet het op een stemming aankomen, omdat hij Juncker niet ziet zitten. Ook de Hongaarse premier Viktor Orban stemde tegen.

,,Het is een zwaar moment'', stelde Rutte. Het was de belangrijkste benoeming voor de komende vijf jaar zonder overeenstemming, benadrukte de premier.

Rutte ontkende dat hij zich gechanteerd voelt of voor het blok is gezet door het Europees Parlement om voor Juncker te gaan. In aanloop van de Europese verkiezingen schoven de meeste politieke groepen een kandidaat naar voren om het benoemingsproces rond het voorzitterschap van de Europese Commissie transparanter en democratischer te maken.

Maar de lidstaten zijn met een voordracht gekomen, aldus de premier. ,,We hadden iedereen kunnen kiezen.''

Hij wees erop dat verschillende EU-leiders, onder wie hijzelf, hebben meegedaan aan het proces van het naar voren schuiven van een topkandidaat. ,,Het is echt een coproductie.'' Wel hebben de lidstaten afgesproken voor de volgende Europese verkiezingen het hele proces te evalueren.

Delen

Terug naar boven