r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-landen willen Juncker voor topbaan Brussel

vrijdag 27 juni 2014, 18:49
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - De Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker moet de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie worden. Ondanks tegenstemmen van de Britten en Hongaren, hebben de EU-landen hem voorgedragen voor de topbaan in Brussel. ,,Besluit genomen'', maakte EU-president Herman Van Rompuy vrijdag bekend via Twitter op een Europese top in Brussel.

Dat over de nominatie moest worden gestemd, is ongebruikelijk. Normaal wordt naar algemene overeenstemming gezocht.

Het Europees Parlement (EP) moet nu de knoop doorhakken en wil op woensdag 16 juli over de voordracht van de christendemocraat stemmen. De twee grootste fracties in het EP, de christendemocraten en sociaaldemocraten, spraken al hun steun uit voor de Luxemburger. Daardoor kan Juncker rekenen op een meerderheid.

De nominatie van Juncker komt niet onverwacht. Hij was de enige kandidaat. Hij was naar voren geschoven door de christendemocraten in het EP in aanloop naar de Europese parlementsverkiezingen eind mei. Zij wonnen de verkiezingen.

Met de presentatie van eigen kandidaten wilde het EP zijn macht vergroten en de benoemingsprocedure van de voorzitter van de Europese Commissie transparanter en democratischer maken. Volgens een nieuwe regel in de Europese verdragen moeten de EU-lidstaten bij de voordracht van de voorzitter namelijk rekening houden met de uitslag van de verkiezingen. Tot nu toe maakten de leiders dat onderling uit.

Delen

Terug naar boven