r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Helft Europese rivieren bedreigd door chemicaliën

maandag 23 juni 2014, 14:46

DEN HAAG (PDC) - Ongeveer de helft van de rivieren in Europa lijdt onder vervuilende chemicaliën zoals pesticiden. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek, gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences.

De wetenschappers analyseerden data van verschillende Europese milieudiensten, die inzicht gaven in 4000 Europese sites en 223 stoffen. Pesticiden, polycyclische aromatische koolwaterstoffen, brandvertragers op basis van broom en bepaalde stoffen in verven veroorzaken grote schade aan de ecosystemen. In veertien procent van de onderzochte gebieden waren de stoffen fataal gebleken voor verschillende organismen. In 42 procent was er sprake van chronisch schadelijke effecten.

Vooral de rivieren in het noorden van Europa lijden onder vervuilende stoffen. Volgens de onderzoekers kan het zijn dat de studie de reële risico's onderschat,  vanwege gebreken aan de controleprogramma's van de Europese overheden. 'De meerderheid van de waterlopen en rivieren zijn ecologisch aangetast of bedreigd met een zeer groot verlies aan biodiversiteit', aldus de wetenschappers.

Bron: Het Nieuwsblad

Delen

Terug naar boven