r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Christendemocraten en sociaaldemocraten in EP gaan koers 2014-2019 bepalen

zondag 22 juni 2014, 18:49

BRUSSEL (ANP/Belga) - De fracties van de Europese Volkspartij (EVP) en de sociaaldemocraten (PES) beginnen komende week met 'coalitiebesprekingen' voor het Europees Parlement. Dat heeft EVP-fractieleider Manfred Weber zondag bekendgemaakt. Belangrijke onderwerpen daarbij zijn economische groei en werkgelegenheid. Morrelen aan de regels voor begrotingsdiscipline voor de EU-lidstaten sluit Weber uit.

,,De komende vijf jaar moet de Europese Unie het juiste kader voor economische groei en banen bouwen. Daarvoor hebben we een stabiele meerderheid in het Europees Parlement nodig, die echte resultaten kan leveren. Volgende week wil de EVP-fractie de eerste gesprekken beginnen met de sociaaldemocratische groep om de basis te leggen voor zo'n meerderheid", aldus Weber.

Daarnaast zullen ze het hebben over wie de voorzitter van het Europees Parlement moet worden. De Duitse sociaaldemocraat Martin Schulz lijkt daarvoor de beste papieren te hebben. De EVP levert naar alle waarschijnlijkheid met Jean-Claude Juncker de voorzitter van de Europese Commissie.

De EVP heeft 221 van de 751 zetels en de PES 191 zetels in het Europees Parlement dat zijn voorzitter tijdens de eerste week van juli kiest. De kandidaat moet een absolute meerderheid van de uitgebrachte stemmen krijgen. Het mandaat van de voorzitter duurt 2,5 jaar: de helft van zittingsduur van het parlement. Doorgaans wordt van tevoren bepaald wie de twee voorzitters worden. Weber zei zondag niets over eventuele gesprekken met de Liberalen in het parlement.

Terug naar boven