r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Bas Belder (SGP) definitief niet naar EP-fractie met UKIP

maandag 16 juni 2014, 17:17

BRUSSEL (ANP) - Kopzorgen voor de grootste winnaar van de Europese verkiezingen in Groot-Brittannië, de eurokritische partij UKIP van Nigel Farage. De Nederlandse Europarlementariër en SGP'er Bas Belder kiest definitief niet voor aansluiting bij Farage maar voor een andere fractie.

Hierdoor lijkt het voor UKIP bijna onmogelijk om een fractie te vormen in het Europees Parlement. Voor een Europese fractie zijn minimaal 25 zetels uit zeven EU-landen nodig.

Belder was de afgelopen jaren verbonden met de fractie Europa van Vrijheid en Democratie, net als Farage. Maar met de verkiezingen ging de SGP een lijstverbinding aan met de ChristenUnie. Die combinatie was goed voor twee zetels: één voor de ChristenUnie, één voor de SGP. Beide Europarlementariërs stond het vrij om een fractie te kiezen.

Belder twijfelde of hij zich net als de ChristenUnies Peter van Dalen zou aansluiten bij de Europese Conservatieven en Hervormers. Maar na gesprekken heeft hij er voldoende vertrouwen in om zich bij deze fractie aan te sluiten, aldus het persbericht.

Delen

Terug naar boven