r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Kabinet heeft niks tegen Juncker

vrijdag 13 juni 2014, 16:38
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlands kabinet heeft anders dan de Britse regering niets tegen de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, die op het moment de belangrijkste kandidaat is voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Premier Mark Rutte zei dat vrijdag na de wekelijkse ministerraad.

,,We kunnen ons voorstellen dat hij het wordt, maar daarover is nog geen zekerheid'', zei Rutte. Hij wees erop dat de Luxemburger naar voren is geschoven door de grootste politieke familie in het Europees Parlement, die van de christendemocraten. Hij herhaalde dat het geen automatisme is dat de Europese regeringsleiders de kandidaat van het EU-parlement overnemen.

Rutte onderstreepte dat voor hem de inhoud voorop staat en dan pas de verdeling van Europese topfuncties. Rutte wil het met de andere EU-landen eerst eens worden over wat de Europese Commissie de komende vijf jaar precies gaat doen.

De Britse premier David Cameron voert actief campagne tegen Juncker, omdat die als 'oude federalist' te zeer noodzakelijke EU-hervormingen in de weg zou staan. De Duitse bondskanselier Angela Merkel lijkt juist vast te willen houden aan Juncker.

De vrees groeit daarmee dat Groot-Brittannië zich verder distantieert van de EU en er mogelijk uit zal stappen. Rutte zei daarover: ,,In algemene zin is het van heel groot belang dat de Britten bij de Unie blijven, omdat ze net als wij en Zweden en Denemarken sterk gericht zijn op groei.'' Zonder de Britten zullen de aanhangers van meer staatsbemoeienis binnen de EU het meer voor het zeggen krijgen, was de analyse van de premier.

Delen

Terug naar boven