r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Meer bedenktijd voor consumenten

Met dank overgenomen van Ministerie van Economische Zaken (EZ), gepubliceerd op donderdag 12 juni 2014.

Consumenten krijgen vanaf donderdag 12 juni 2014 meer bedenktijd bij aankopen op internet, via de telefoon en aan de deur. Voor online aankopen en aankopen aan de deur van meer dan 50 euro gaat de bedenktijd van één naar twee weken.

Kosteloos afzien van aankoop

Binnen die termijn kunnen consumenten kosteloos afzien van hun aankoop. Wanneer de consument iets over de telefoon koopt geldt de overeenkomst voortaan pas wanneer deze schriftelijk of per email is bevestigd. Dit geldt bijvoorbeeld voor de levering van elektriciteit, gas en telefoonabonnementen.

Begrenzing tarief bellen 0900-nummer

Naast meer bedenktijd worden consumenten vanaf nu ook beter beschermd bij het bellen naar 0900-nummers. Zo wordt het tarief voor bellen begrensd op één euro per gesprek bovenop de normale kosten. Dat kon tot nu toe oplopen tot 80 cent per minuut.

Nieuwe consumentenrechten voor hele Europese Unie

De nieuwe consumentenrechten gelden voor de hele Europese Unie en zijn het resultaat van invoering van de nieuwe Europese richtlijn consumentenrechten. Toezichthouder ACM gaat consumenten actief wijzen op hun nieuwe rechten via ConsuWijzer.nl.


Terug naar boven