r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Lidstaten akkoord over gengewassen: landen bepalen verbod zelf

donderdag 12 juni 2014, 12:09

LUXEMBURG (ANP) - De Europese landen willen zelf de teelt van genetisch gewijzigde gewassen kunnen verbieden, ook als de genplanten geen gevaar vormen voor mens of milieu. De lidstaten van de Europese Unie kwamen dat donderdag in Luxemburg overeen na jarenlang getouwtrek.

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) reageerde tevreden: ,,We zetten vandaag een stap vooruit in de goede richting. Want lidstaten die goede redenen hebben om teelt op eigen grondgebied te verbieden krijgen met dit voorstel de juridische mogelijkheid dit te doen.''

De Europese Commissie in Brussel kwam in 2010 met het voorstel om een besluit over het telen aan de lidstaten zelf over te laten. Nederland zag dat meteen zitten. Sommige landen lagen echter dwars. Het Europees Parlement gaat zich nu over het wetsvoorstel buigen.

In de EU bestaat al de mogelijkheid om de teelt van gengewassen te verbieden als die schadelijk zijn voor gezondheid en milieu. Maar de lidstaten willen dat nu ook om andere redenen kunnen, bijvoorbeeld omdat ze het genetisch wijzigen van gewassen moreel ongewenst vinden.

Eerder dit jaar verzette een groot aantal EU-lidstaten zich nog tevergeefs tegen de teelt van de nieuwe genetisch aangepaste maissoort 1507.

Terug naar boven