r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Anti-Europeanen verder richting EU-fractie

woensdag 11 juni 2014, 18:36
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - De PVV en andere anti-Europese partijen in het Europees Parlement hebben een nieuwe stap gezet om een fractie te kunnen vormen. Zij slaagden erin een Poolse partij aan zich te binden, is woensdag van ingewijden in Brussel vernomen.

Met de Polen van Kongres Nowej Prawicy (Congres van Nieuw Rechts) zouden er nu zes partijen aan boord zijn. Om een fractie te kunnen vormen, zijn zeven partijen uit zeven landen nodig. Met een fractie in het EU-parlement sta je sterker. Als fractie kun je meer invloed uitoefenen en krijg je ook meer geld.

De PVV van Geert Wilders en het Franse Front National besloten onlangs al tot samenwerking met de Oostenrijkse FPÖ, het Belgische Vlaams Belang en het Italiaanse Lega Nord.

Op zoek naar een zevende partij zou er worden onderhandeld met het Litouwse Tvarka ir Teisingumas (Orde en Rechtvaardigheid). Van de 2 afgevaardigden van deze partij zou 1 echter de voorkeur geven aan de liberale fractie, de andere Litouwer zou twijfelen.

Wilders is woensdagmiddag in Brussel voor verder beraad.

De Poolse partij Congres van Nieuw Rechts wordt in media als extreem rechts bestempeld. Partijleider Janusz Korwin-Mikke pleitte voor afschaffing van het stemrecht voor vrouwen. Hij uitte zich ook antisemitisch. En Adolf Hitler zou niets hebben geweten van de genocide door de nazi's op de Joden.

Delen

Terug naar boven