r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Europa: 'What's in it for us?'

donderdag 5 juni 2014, 14:08

DEN HAAG (PDC) - In Europa wordt het machtsspel op meerdere niveaus gespeeld. Op een kleinere schaal gaat het bijvoorbeeld om de verdeling van commissiezetels in het Europees Parlement. Nederland speelt dit spel niet altijd even slim. Zo is Nederland bijvoorbeeld het enige land met een kustlijn dat niet in de commissie Visserij zit, aldus Arco Timmermans (bijzonder hoogleraar Public Affairs Universiteit Leiden) tijdens het debat 'Het schaakspel om Europese macht' dat op 4 juni plaatsvond in Nieuwspoort.

Volgens Flora Goudappel (PvdA kandidaat EP) gaat het echter niet om het nationale belang, maar is het belang van de partij relevant in het Europees Parlement. Het gaat om de ideologie binnen een fractie. 'Ik zit in de politiek om te winnen', betoogde Jan Mulder (Europarlementariër VVD). Het spel winnen in het Europees Parlement betekent compromissen sluiten binnen en tussen de fractie. 

Er wordt ook op een hoger niveau geschaakt om de Europese topfuncties. Op de vraag wie de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie wordt, antwoordde Jan Werts (EU-correspondent te Brussel) dat in plaats van Juncker en de overige voorgestelde namen een 'dark horse' meer kans maakt.

Om de kloof tussen Brussel en Den Haag te verkleinen ziet Werts het dubbelmandaat als oplossing. Mulder en Goudappel wezen echter op de fysieke onuitvoerbaarheid daarvan. Timmermans beargumenteerde dat het dubbelmandaat geen oplossing is voor het democratisch tekort, omdat het Europees Parlement veel complexer is dan het nationaal parlement. Kees Boonman (journalist EenVandaag en TROS Kamerbreed) concludeerde dat het debat inhoudelijk sterk was, waarin er tot zijn genoegen niet gesproken is over meer of minder Europa.

Terug naar boven