r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-liberalen ruziën over Vlaams-nationalisten

donderdag 5 juni 2014, 10:06
gewijzigd
Logo ALDE-partij

BRUSSEL (ANP) - De Europese liberalen met VVD en D66 ruziën over de toetreding van de Vlaams-nationalistische N-VA tot de liberale ALDE-fractie in het Europees Parlement. Niet iedere liberaal ziet de komst van de grote winnaar van de Belgische verkiezingen zitten.

Vooral de Franstalige Belgische partij MR en het Franse Modem verzetten zich, meldde het Belgische persbureau Belga woensdag. Zij noemen het een ernstige politieke fout als de voorvechter van Vlaamse onafhankelijkheid mag toetreden.

De leider van de ALDE-fractie, de Vlaming Guy Verhofstadt, pleit voor de komst van de N-VA. Hij ziet daarin een versterking van de fractie, die bij de Europese parlementsverkiezingen eind mei ruim 20 zetels verloor.

Volgens de VVD in het EU-parlement is de N-VA welkom in de fractie als de Vlaamse liberalen daarmee instemmen. Maar voor D66 is het nog te vroeg om de knoop door te hakken .

D66-delegatieleider Sophie in 't Veld: ,,Zolang er niet eens een aanvraag van de N-VA is voor toetreding, ga ik daar geen uitspraken over doen.'' Pas na een aanvraag zal D66 de N-VA inhoudelijk beoordelen op overeenkomsten en verschillen. In 't Veld wijst erop dat twee Spaanse separatische partijen deel uitmaken van ALDE: de Baskische en de Catalaanse nationalisten.

De ALDE-fractie kan met de 4 N-VA-zetels en de toetreding van enkele andere partijen op 70 zetels te komen in het parlement, dat vanaf 1 juli 751 afgevaardigden telt. Een besluit wordt nog deze maand verwacht.

Terug naar boven