r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Rutte: Samsom had gelijk met 'stevige reactie'

dinsdag 27 mei 2014, 13:11

DEN HAAG (ANP) - PvdA-leider Diederik Samsom had gelijk toen hij vorige week ,,stevig'' reageerde op het prioriteitenlijstje van premier Mark Rutte voor de Europese Unie. Rutte zei dat zelf in een Kamerdebat dinsdag.

Rutte presenteerde vorige week in een interview met De Persdienst zijn vijf prioriteiten waarop de nieuwe Europese Commissie zich wat hem betreft de komende 5 jaar moet richten. Samsom reageerde daar fel op; hij miste vooral een duidelijk pleidooi voor banen.

Volgens Rutte stond het allemaal goed in het interview, maar viel het een en ander weg in de berichtgeving erna. ,,Terecht dat hij daar aandacht voor vroeg. Ik begrijp ook het gedoe erover op de dag voor de verkiezingen'', zei Rutte nu.

Het interview met Rutte en de kritiek van de PvdA erop, was vorige week voor de oppositie een buitenkans om Rutte om verantwoording te roepen. Maar de coalitiepartijen VVD en PvdA blokkeerden een debat. Wel kwam er na lang aandringen vorige week woensdag een brief van Rutte en minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken.

Rutte liet in het debat dinsdag merken dat hij niet verwacht dat de EU-leiders tijdens hun diner dinsdagavond in Brussel al een kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie voorstellen. Mogelijk doen ze dat pas op hun top eind juni.

Rutte herhaalde dat het geen automatisme is dat de regeringsleiders de kandidaat van de grootste fractie in het Europees Parlement - de Luxemburgse christendemocraat Jean-Claude Juncker - overnemen. Wel hebben de EU-leiders het voortouw; het Europees Parlement kan de kandidaat vervolgens steunen of wegstemmen.

Terug naar boven