r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Achtergrond: waarom krijgt het CDA meer zetels dan D66?

dinsdag 27 mei 2014, 12:14

DEN HAAG (PDC) - Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement van afgelopen week kreeg het CDA de meeste zetels, terwijl D66 de meeste stemmen kreeg. Dit is te verklaren door de lijstverbinding tussen het CDA en de CU/SGP. Zonder een lijstverbinding zou het CDA maar vier zetels hebben gekregen. Daarnaast geldt dat D66 op vijf zetels zou zijn uitgekomen indien het een lijstverbinding met de VVD was aangegaan.

Politieke partijen die zijn geregistreerd voor deelname aan verkiezingen, kunnen er voor kiezen om een lijstverbinding aan te gaan. Dit betekent dat de stemmen van de betrokken partijen bij elkaar worden opgeteld bij de zetelverdeling. Door een lijstverbinding aan te gaan maken de partijen meer kans op een restzetel. Restzetels zijn de resterende zetels na de eerste fase van de zetelverdeling. Bij het verdelen van de restzetels wordt een lijstverbinding behandeld als één lijst.

Een mogelijk nadeel van een lijstverbinding is dat kiezers de lijstencombinatie niet altijd op prijs stellen. Het kan zijn dat kiezers bezwaar hebben tegen het effect dat een stem op de ene partij ook voordeel oplevert voor de andere partij in de lijstencombinatie.

Terug naar boven