r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Zeven Eurocommissarissen (voorlopig) in Europees Parlement

dinsdag 27 mei 2014, 9:32

DEN HAAG (PDC) - De zeven eurocommissarissen die zich verkiesbaar hadden gesteld voor het Europees Parlement hebben allen een zetel binnengehaald. Vier van deze commissarissen hebben echter nog niet besloten of ze de Parlementszetel aannemen of dat ze als eurocommissaris blijven werken voor de EU.

De volgende eurocommissarissen zijn verkozen als Europarlementariër:

Viviane Reding (christendemocraten, Luxemburg)

Antonio Tajani (centrumrechts, Italië)

Maros Šefčovič (sociaaldemocraat, Slowakije)

Olli Rehn (liberaal, Finland)

Janusz Lewandowski (christendemocraat, Polen)

Neven Mimica (sociaaldemocraat, Kroatië)

Karel De Gucht (liberaal, België)

Van deze zeven is Šefčovič als enige officieel kandidaat van zijn land om weer eurocommissaris te worden. Dit betekent dat hij zijn Parlementszetel zal moeten afstaan. Verwacht wordt dat Mimica ook zal aanblijven als eurocommissaris. Tajani is de enige commissaris die heeft bevestigd zijn zetel in het Parlement in te nemen. 

Voor de resterende eurocommissarissen is het nog onduidelijk wat zij zullen doen. In interviews heeft de Luxemburgse commissaris Reding aangegeven dat ze graag in de Commissie zou willen blijven. Er mag echter maar één Luxemburger in de Commissie zitten, en het zou kunnen dat de Luxemburger Jean-Claude Juncker de nieuwe Commissievoorzitter wordt. 

De Finse commissaris Rehn heeft op dit moment één van de belangrijkste posten in de Commissie en heeft grote ambities voor de toekomst. Rehn maakt kans op een EU topfunctie op het gebied van economische of buitenlandse zaken. Het lijkt daarom onwaarschijnlijk dat Rehn tevreden zal zijn met een zetel in het Parlement.

Woordvoerster van de Commissie Pia Ahrenkilde Hansen verwacht van de verkozen eurocommissarissen dat zij de huidige Commissiepresident José Manuel Barroso vóór eind juni zullen informeren of zij hun post als eurocommissaris willen behouden of niet.

Bron: EurActiv

Delen

Terug naar boven