r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

President Litouwen herkozen

maandag 26 mei 2014, 14:17
vlag Litouwen wapperend

VILNIUS (ANP/RTR) - President Dalia Grybauskaite van Litouwen is zondag als president herkozen. Dat maakte de nationale kiesraad maandag bekend. De oud-minister van Financiën is de eerste president in de geschiedenis van de Baltische staat die een tweede ambtstermijn heeft gekregen.

Grybauskaite (58) kreeg bij de presidentsverkiezingen 57,9 procent van de stemmen. Haar tegenstander, de sociaaldemocraat Zigmantas Balcytis, kwam niet verder dan 40,1 procent. Hoewel hij verloor, was het aantal stemmen dat hij vergaarde, aanzienlijk hoger dan de nog geen 14 procent in de eerste ronde. De zittende presidente kreeg toen ruim 45 procent.

Voordat Grybauskaite 5 jaar geleden met een tweederdemeerderheid tot president werd gekozen, was zij onder meer minister van Financiën en Europees commissaris voor de begroting. Zij wil onder meer dat de regering meer geld uittrekt voor defensie, ook al zou dat ten koste gaan van andere zaken en zou Litouwen geld daarvoor moeten lenen op de kapitaalmarkt. ,,Wij zitten nu in een draaikolk van dreigingen'', zei Grybauskaite maandag. Zij verwees daarbij onder meer naar het gevaar van Rusland, dat tot de onafhankelijkheid in 1990 over Litouwen heerste.

Delen

Terug naar boven