r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Grotere kans op extreem weer door klimaatverandering

maandag 26 mei 2014, 13:31

DEN HAAG (PDC) - Als gevolg van klimaatverandering neemt de kans op weerextremen zoals hagel en onweer flink toe in Nederland. Dit blijkt uit de nieuwe scenarioberekeningen van het KNMI.

Volgens de berekeningen stijgt de zeespiegel aan de Nederlandse kust tot 2085 met 25 tot 80 centimeter. De Nederlandse winters worden fors natter; de zomers worden mogelijk droger. De temperatuur zal verder toenemen. Het instituut verwacht dat de opwarming rond 2050 tussen 1,0 en 2,3 graden Celsius zal bedragen. Dit zou in 2085 kunnen oplopen tot 3,7 graden.

Het KNMI heeft vier nieuwe klimaatscenario's in kaart gebracht. Daarmee kunnen de risico's van klimaatverandering voor verschillende sectoren worden ingeschat. De nieuwe KNMI'14-klimaatscenario's schetsen een gedetailleerd beeld van de toekomstige klimaatverandering in Nederland. Het KNMI heeft dit keer een groter aantal klimaatvariabelen meegenomen in de berekeningen. Daarnaast zijn de scenario's geregionaliseerd zodat de verschillen in opwarming tussen regio's zichtbaar worden.

De KNMI'14 klimaatscenario's zijn berekend op basis van de meest recente uitkomsten van het klimaatonderzoek en het nieuwe IPCC-rapport van de VN. De scenario's van het KNMI tonen aan dat het wetenschappelijk fundament van jarenlang onderzoek naar klimaatverandering betrouwbaar blijkt te zijn.

Aan de hand van de nieuwe klimaatscenario's wil het KNMI de urgentie van aanpassingen aan de opwarming van het klimaat onderstrepen.

Bron: KNMI

Terug naar boven