r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Extreemrechts wint ook in Europese kranten

maandag 26 mei 2014, 7:57

BRUSSEL (ANP) - 'Extreem rechts op weg naar het Elysée-paleis' kopte de Duitse krant Frankfurter Allgemeine maandag boven een foto van een lachende Marine Le Pen van het Franse Front National. De partij is bij de Europese verkiezingen ruim de grootste van Frankrijk geworden met ongeveer 25 procent van de stemmen, en het lijkt een kwestie van tijd voordat het FN de president van Frankrijk gaat leveren.

President François Hollande heeft voor deze ochtend een crisisvergadering belegd. ,,Ook de nachtrust heeft niet geholpen: de schok over de uitslag van de Europese verkiezingen zit maandag diep in Parijs''. Op het spel staat de regeerbaarheid van Frankrijk en de uitstraling van het land in Europa en in de wereld, weet de krant.

De Süddeutsche Zeitung richt zich op Groot-Brittannië waar de anti-Europese UKIP de grootste wordt. De partij van Nigel Farage laat de Conservative Party van premier David Cameron en Labour duidelijk achter zich. ,,David Cameron lijdt een nederlaag, zijn coalitiepartner een ramp'', zo verwijst het dagblad ook naar de meeregerende pro-Europese Liberal Democrats. Het is niet alleen een debacle voor de partij maar ook voor haar leider Nick Clegg. De toch al slechte stemming binnen de coalitie zal tot aan de verkiezingen van komend jaar alleen maar verslechteren, voorspelt de kant.

In Frankrijk laat Le Monde zien waar Marine Le Pen allemaal de kranten domineert. Van de Italiaanse Corriere della Sera en la Repubblica tot Bild in Duitsland, The Times in Engeland tot El País in Spanje; overal wordt gerept van de aardbeving, de aardverschuiving in Frankrijk.

De Morgen in België richt de blik naar binnen. Bart de Wever en zijn Vlaams-nationalistische NVA zijn de grote winnaars geworden: niet alleen op Europees niveau ook bij de Belgische parlementsverkiezingen. Volgens de krant rest de vraag: ,,Kan de Wever zijn overwinning verzilveren?'' Een Vlaamse regering vormen lijkt vrij eenvoudig, maar op federaal niveau liggen de kaarten ingewikkeld, weet ook de Standaard. Wel wil De Wever graag het initiatief nemen ,,om te kijken wat er mogelijk is''. Er zijn volgens hem ,,veel logische combinaties mogelijk''.

Deense kranten kijken vooral naar de spectaculaire winst van de rechts-populistische Deense Volkspartij. De eurosceptische partij is duidelijk de grootste geworden. In Denemarken lijdt de regeringspartij net als in veel andere landen een zware nederlaag.

Delen

Terug naar boven