r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Grote partijen handhaven zich ondanks crisis

maandag 26 mei 2014, 1:47

BRUSSEL (ANP) - Ondanks de crisis en groeiende euroscepsis hebben de grote pro-Europese partijen zich gehandhaafd in het Europees Parlement. Na de Europese verkiezingen de afgelopen dagen blijken de christendemocraten, sociaaldemocraten en liberalen nog steeds stevig in het zadel te zitten.

Samen vergaarden zij meer dan de absolute meerderheid in het parlement, zo bleek uit de uitslagen zondagavond. Het EU-parlement zal weliswaar meer anti-Europese afgevaardigden gaan tellen, maar of zijn een krachtig blok kunnen gaan vormen, is maar de vraag.

Om een Europese fractie te kunnen vormen zijn zeven partijen uit evenveel landen nodig, die goed zijn voor 25 zetels. Voor de PVV (4 zetels) en het Franse Front National is dat zetelaantal geen probleem: Het Front maakte een grote klapper: van 3 naar 23, mogelijk 25 zetels. Maar niet iedereen wil met de eurofobe partijen samenwerken. De grote Britse winnaar, de eurosceptische UKIP, weigert elke associatie met het FN. Het zal nog krap worden om een fractie te vormen.

De drie grootste pro-Europese partijen daarentegen toonden zich zondagavond eensgezind tegenover de leiders van de EU-lidstaten. De 28 EU-landen moeten iemand voordragen die zij geschikt achten als de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie in Brussel. Voor het eerst moeten zij daarbij rekening houden met de uitslag van de verkiezingen.

De grote fracties in het EU-parlement kwamen daarom met kandidaten op de proppen. En die kandidaten waarschuwden de EU-lidstaten de uitslag niet naast zich neer te leggen. Met andere woorden: de Europese leiders zullen de nieuwe commissievoorzitter uit de topkandidaten moeten kiezen.

De kandidaat van de christendemocraten, de Luxemburgse ex-premier Jean-Claude Juncker presenteerde zichzelf dan ook als winnaar van de verkiezingen en als toekomstig voorzitter van de Europese Commissie. Maar ook zijn belangrijkste rivaal, de Duitse sociaaldemocraat Martin Schulz, handhaafde zijn kandidatuur, net als de liberaal Guy Verhofstadt. Ook deze Belgische ex-premier denkt nog steeds een kans te maken.

De Europese leiders buigen zich dinsdagavond in Brussel over de uitslag van de verkiezingen. De voorzitter van de bijeenkomst, Europees president Herman Van Rompuy, liet al blijken nog geen besluit te verwachten. Waarnemers verwachten nog een lange machtsstrijd. Onder anderen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en premier Mark Rutte benadrukten herhaaldelijk dat ,,rekening houden'' met de uitslag niet betekent dat een van de kandidaten uit het Europees Parlement de opvolger wordt van José Manuel Barroso.

Delen

Terug naar boven