r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Prognose: Europese christendemocraten blijven grootste

zondag 25 mei 2014, 23:22
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - Ondanks een gevoelig verlies blijven de christendemocraten met het CDA de grootste politieke groep in het Europees Parlement. Zij krijgen 211 van de 751 zetels (28,1 procent). De sociaaldemocraten (met de PvdA) handhaven zich op de tweede plaats met 193 afgevaardigden (25,7 procent).

Dat maakte het Europees Parlement zondagavond bekend in een eerste prognose van de uitslag van de EU-parlementsverkiezingen. Extreem linkse en uiterst rechtse partijen, veelal eurokritisch of anti-Europees, konden hun positie versterken.

De liberalen (waaronder VVD en D66) blijven de derde partij met 74 zetels, ondanks een daling van 11 zetels. Het kan zijn dat zich de komende weken nog partijen bij de fractie aansluiten.

Alternatief links, waar ook de SP deel van uitmaakt, stijgt naar 47 afgevaardigden. De fractie van Europese Conservatieven en Hervormers, met onder meer de ChristenUnie, daalt naar 39 zetels. Daarnaast is er een groter geworden groep (96 zetels) voor parlementariërs die niet verbonden is aan een van de traditionele partijen. Onder meer de PVV valt hieronder.

De Groenen blijven gelijk op 58 zetels.

Delen

Terug naar boven