r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Leeuwendeel EU naar de stembus

zondag 25 mei 2014, 1:00

BERLIJN (ANP) - Het leeuwendeel van de Europese burgers kan zondag naar de stembus om het nieuwe Europese Parlement te kiezen. Duitsland, Frankrijk en 19 andere EU-lidstaten openen zondagochtend de stembureaus. In de avond worden de eerste resultaten verwacht.

Duitsland is met 96 van de 751 Europarlementariërs het land met de meeste invloed. Met ruim 80,5 miljoen inwoners is Duitsland in bevolkingsomvang het eerste land van de EU, gevolgd door Frankrijk met ruim 66 miljoen inwoners. De Fransen mogen zondag 74 volksvertegenwoordigers kiezen.

Qua opkomst is het meest te verwachten van de ministaat Luxemburg. Hoewel dat land slechts 6 Europarlementariërs kan kiezen, heeft in 2009 91 procent van de stemgerechtigden de gang naar de stembus gemaakt. Van de Belgen kwam in 2009 90 procent van de stemmers opdagen.

Naast de verkiezingen in de westerse lidstaten, wordt er zondag ook gestemd in de lidstaten in Zuid- en Oost-Europa. Op Spanje en Polen na, met 54 en 51 parlementariërs, kiezen die lidstaten elk tussen de 6 en 32 Europarlementariërs. Italië kiest zondag voor de tweede dag.

Delen

Terug naar boven