r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Verlies Wilders trekt internationale aandacht

vrijdag 23 mei 2014, 8:00

LONDEN /NEW YORK (ANP) - Het in de polls voorspelde verlies van de PVV bij de Europese verkiezingen domineert de internationale berichtgeving vrijdag over de Europese verkiezingen in Nederland. De toonaangevende zakenkrant Wall Street Journal ziet in de teruggang een mogelijk klap voor eurosceptische partijen in heel Europa die wilden profiteren van de economische problemen en grote winst wilden boeken. De Washington Post voert persbureau AP op dat spreekt van een ,,schokverlies voor de Nederlandse eurosceptici''.

De Britse Daily Telegraph omschrijft het verlies van Wilders als wonderbaarlijke ommekeer in de verwachtingen. ,,De extreem-rechtse anti-islam leider volgt met 12,2 procent van de stemmen alle gevestigde pro-EU partijen.'' Aandacht heeft de krant ook voor de bijeenkomst van de PVV op donderdagavond. Zijn aanhangers kwamen gekleed in 'Wilders Akbar' voetbalshirts, een provocatieve actie op basis van de islamitische uitroep 'Allahu Akbar' (God is groot), aldus The Telegraph. Euronews kopt dat de anti-Europese droom van Wilders aan diggelen is geslagen.

Duitse media focussen zich ook op het verrassende verlies van Wilders. Hij heeft zich volgens de Süddeutsche Zeitung duidelijk ,,verrekend''. N-TV kopt Verrassing in Nederland: Geert Wilders verliest bij Europese Verkiezingen. In Franstalige media is de teneur al niet anders. Het Belgische Le Soir ziet een ,,bitter echec'' voor Wilders

De Irish Times is een van de kranten die alvast vooruitblikt en voorziet mogelijke problemen voor de vorming van een anti-Europese fractie door het verlies. ,,De exit poll ondermijnt wijdverbreide voorspellingen van een ommezwaai naar eurosceptische partijen dit weekeinde. Het resultaat van de PVV kan ook gevolgen hebben voor de vorming van politieke groepen in het komende Parlement'', aldus de krant.

Delen

Terug naar boven