r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Honderdduizenden gebruiken 'I am a voter' knop op Facebook

donderdag 22 mei 2014, 13:53

RIJSWIJK (ANP) - Al honderdduizenden mensen hebben donderdag rond het middaguur op de speciale 'I am a voter'-knop ('ik ben een stemmer') op Facebook geklikt. Daarmee kunnen mensen aangeven dat ze hun stem voor de verkiezingen voor het Europees Parlement hebben uitgebracht.

,,De knop telt voor alle stemmers uit de Europese Unie'', stelt de EU. Donderdag wordt alleen gestemd in Nederland en Groot-Brittannië, de eerste twee landen binnen de Europese Unie. Vandaar dat alleen zij op de knop kunnen drukken.

Vrienden op het sociale medium kunnen zien dat iemand de button heeft ingedrukt. Volgens onderzoek van onder meer Facebook en de Universiteit van Californië zorgde de knop er bij verkiezingen in de Verenigde Staten in 2010 voor dat 340.000 mensen gingen stemmen omdat zij zagen dat hun vrienden hadden gestemd. ,,Als mensen op Facebook zien dat iemand heeft gestemd, motiveert dat om ook te gaan stemmen'', zei Facebook toen.

Facebook gaat het 'I am a voter'-concept overigens verder uitrollen. Het was laatst al online bij de verkiezingen in India en ook in Colombia, Zuid-Korea, Zweden, Indonesië, Nieuw-Zeeland en Brazilië kunnen gebruikers binnenkort met een druk op de knop de status van 'stemmer' bereiken.

Delen

Terug naar boven