r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Koning Willem-Alexander slaat eerste 2 euro Koningsdubbelportret

Met dank overgenomen van Ministerie van Financiën (Fin), gepubliceerd op woensdag 21 mei 2014.

Op woensdag 21 mei 2014 verrichtte Koning Willem-Alexander de ceremoniële muntslag van het nieuwe Nederlandse 2 euro Koningsdubbelportret bij de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht. Dat deed hij in aanwezigheid van staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes en Muntmeester Maarten Brouwer. Na het 2 euro Dubbelportret 2013 met het portret van toenmalig Koningin Beatrix op de voorgrond en de reguliere euromunten met Koning Willem-Alexander, die begin 2014 in productie gingen, is deze nieuwe munt het sluitstuk in de bijzondere munttrilogie rondom de troonswisseling.

“Vanaf 1980 zijn in een periode van 33 jaar veel verschillende portretten van Koningin Beatrix verschenen op munten in zowel het gulden- als het eurotijdperk. Met de uitgifte van dit Koningsdubbelportret wordt afscheid genomen van Hare Majesteit op de euromunt”, zegt Muntmeester Maarten Brouwer.

Kijkrichting

Er bestaat een eeuwenoud gebruik dat voorkomt dat vorsten elkaar in de nek kijken. Op de euromunten ten tijde van Koningin Beatrix keek Beatrix altijd naar links. Op deze munt is de kijkrichting van Koning Willem-Alexander naar rechts, zodat de vorsten elkaar aankijken als de munten naast elkaar liggen.

Ontwerp

De Koninklijke Nederlandse Munt maakte het ontwerp voor het 2 euro Koningsdubbelportret 2014. Modelleur Pannos Goutzemisis was al verantwoordelijk voor het eerste dubbelportret in 2013 en nam nu ook dit ontwerp voor zijn rekening. Hij liet zich inspireren door het guldendubbelportret uit 1980 en de stijl van munten en penningen uit de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Dit is terug te zien in de keuze van de typografie en in de scherpere lijnen die hij gebruikte in zijn ontwerp.

De nieuwe 2 euromunten met het Koningsdubbelportret worden vanaf 22 mei 2014 in het betaalverkeer gebracht. Daarnaast zijn diverse verzamelaarsuitgiften verkrijgbaar via de Koninklijke Nederlandse Munt en de Nederlandse munthandel.


Terug naar boven