r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Tweede Kamer neemt motie 'rode kaart' aan

woensdag 21 mei 2014, 14:47

DEN HAAG (PDC) - De Tweede Kamer stemde gisteren voor een motie van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt over de invoering van een 'rode kaart' waarmee nationale parlementen EU-regels tegen zouden kunnen houden. Afgezien van de PvdA en GroenLinks stemden alle partijen voor de motie. Het is nu aan Omtzigt om binnen vijf maanden met concrete voorstellen te komen.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans ziet echter niets in de rode kaart. Timmermans staat sympathiek tegenover de versterking van nationale parlementen, maar omdat een rode kaart leidt tot het wijzigen van het Verdrag van Lissabon en er nauwelijks tot geen steun voor is bij andere landen geeft de minister het voorstel weinig kans.

De 'rode kaart' moet de huidige 'gele kaart'-procedure versterken. Op dit moment moet de Commissie een ingediende voorstel heroverwegen als eenderde van de EU-lidstaten bezwaar heeft. Met de 'rode kaart' zou een voorstel meteen van tafel moeten wanneer de meerderheid van nationale parlementen vindt dat het voorstel niet onder de bevoegdheid van de EU valt.

Bron: Tweede Kamer, Nieuws.nl

Terug naar boven