r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Kamer eist opheldering Rutte over 5 EU-taken

woensdag 21 mei 2014, 14:12

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil snel opheldering van premier Mark Rutte over zijn voorstel om de taken van de Europese Unie te beperken. Hij moet daarover eerst tekst en uitleg geven in een brief. Uiterlijk dinsdag volgt dan een debat over de kwestie, in elk geval voordat Rutte afreist naar Brussel om zijn 'prioriteitenagenda' tijdens een diner te bespreken met staatshoofden en andere regeringsleiders.

Rutte zei woensdag in een interview met de kranten die zijn aangesloten bij De Persdienst, dat de EU zich de komende jaren moet beperken tot een sterkere interne markt, minder regels, meer vrijhandel, één energiemarkt en de aanpak van misstanden op de gezamenlijke arbeidsmarkt. Hij kreeg daarop felle kritiek van PvdA-leider Diederik Samsom, maar ook van oppositiepartijen als CDA, D66 en GroenLinks.

De Kamer wil, op initiatief van het CDA, onder meer weten of het plan van Rutte een voorstel van het kabinet is of van Rutte als VVD-leider. De oppositie wil dat hij daarover voor woensdagmiddag 16.00 uur uitsluitsel geeft, zodat er aan de vooravond van de Europese verkiezingen duidelijkheid is. Het debat zou dan dinsdag plaatsvinden.

De Kamer wil ook weten wat PvdA-minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken van het voorstel van Rutte vindt. De premier moet op zijn beurt aangeven wat hij vindt van het pleidooi van Timmermans in een interview met NU.nl dat de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid meer ruimte moet krijgen om namens de 28 lidstaten te opereren.

Delen

Terug naar boven