r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Tweede Kamer: Kabinet moet einde maken aan verhuiscircus EP

dinsdag 20 mei 2014, 16:44
gewijzigd

DEN HAAG (ANP) - Nederland moet ervoor zorgen dat Brussel de enige vergaderplaats van het Europees Parlement wordt. In 2016 is ons land voorzitter van de Europese Unie en dan is het een prima kans om hiervoor concrete voorstellen te doen.

De Tweede Kamer schaarde zich dinsdag achter een motie van die strekking van de ChristenUnie. Nu vergadert het Europees Parlement in Brussel en 12 keer per jaar in Straatsburg. Het bijna maandelijkse verhuiscircus tussen beide steden kost jaarlijks circa 200 miljoen euro.

Om daar een einde aan te maken, is een verdragswijziging nodig. De strijd rond de zetel Straatsburg duurt al jaren. Frankrijk en Luxemburg, waar een deel van de EP-administratie is gevestigd, verzetten zich tegen centralisatie in Brussel. Zij kunnen een verdragswijziging blokkeren.

De Europarlementariërs zelf willen af van de vergaderplek in Straatsburg. Maar het zijn de EU-lidstaten die hierover moeten beslissen.

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zei vorige week in een Kamerdebat dat Nederland zich er voor blijft inzetten om van Brussel de enige vergaderplaats te maken. Maar het kabinet zal, zoals het er nu naar uitziet, niet met voorstellen voor een verdragswijziging komen om dit te regelen, aldus de minister.

Terug naar boven