r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Euroscepsis in EU-landen overal anders

vrijdag 16 mei 2014, 14:30

RIJSWIJK (ANP) - In alle 28 lidstaten van de Europese Unie bestaan weerstanden tegen de groeiende invloed van Brussel, maar de eurosceptische sentimenten zijn sterk nationaal bepaald. Dat constateert Simon Otjes, onderzoeker bij het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen van de Rijksuniversiteit Groningen. Het is volgens hem onmogelijk van één uniform eurosceptisch sentiment te spreken.

In de Scandinavische landen behoort een zeker afstand houden tot de unie bij alle partijen tot de traditie en is de euroscepsis in feite het grootst. In Zuid-Europa is euroscepsis juist traditioneel meer een zaak van linkse partijen. In West-Europa zijn het soms speciaal tegen de unie opgerichte partijen, zoals de UKIP in het Verenigd Koninkrijk, die het sentiment aanmoedigen.

In Oost-Europa zien veel partijen de Europese Unie als een bescherming tegen Rusland. Bij veel inwoners leeft daar een grote angst voor dat land, dat de laatste tijd is aangewakkerd door de ontwikkelingen in Oekraïne. Maar ook daar bestaan eurosceptische partijen, zoals de ODS in Tsjechië en de PiS, de grootste oppositiepartij in Polen. Alle drie Baltische staten kennen een Russische minderheid die grote waarde hecht aan de banden met Moskou. Niet elke Oost-Europese partij deelt overigens de angst voor de Russen. De in Hongarije oppermachtige partij Fidesz heeft juist de banden met hen aangehaald.

Otjes heeft de indruk dat in de campagnes in de verschillende landen de bezuinigingen en de groeiende invloed van Brussel op de nationale begrotingen een veel grotere rol spelen dan bijvoorbeeld de immigratie. In Griekenland stevent de radicaal-linkse Syriza op een grote overwinning af, omdat die partij zich verzet tegen de drastische bezuinigingen die het land zijn opgelegd.

In Duitsland probeert de partij Alternative für Deutschland in het Europees Parlement te komen met een programma waarin voor opheffing van de eurozone wordt gepleit en massale steun aan de zuidelijke eurolanden wordt afgewezen. De partij gaat veel minder ver dan de PVV van Geert Wilders die onomwonden voor uittreden uit de EU pleit.

Terug naar boven