r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Rutte: Verhofstadt doet niks fout

dinsdag 13 mei 2014, 15:14

DEN HAAG/BRUSSEL (ANP) - Guy Verhofstadt heeft ,,niets stiekems'' gedaan en er is dus ook geen reden om zijn gedrag te veroordelen. Dat zei VVD-leider Mark Rutte dinsdag in een reactie op een oproep aan zijn adres van PVV-leider Geert Wilders om de steun voor de kandidatuur van Verhofstadt voor het voorzitterschap van de Europese Commissie direct in te trekken.

RTL Z berichtte dat de liberale lijsttrekker de grootverdiener onder de vier kandidaat-voorzitters is. De Europarlementariër en oud-premier van België, verdient volgens de nieuwszender dit jaar zeker 230.000 euro bovenop zijn basissalaris in Brussel. Zo is hij vicevoorzitter van de Raad van Commissarissen bij pensioenuitvoerder APG. Ook krijgt hij betaald voor werkzaamheden bij het Belgische beursfonds Sofina en de internationale scheepvaartgroep Exmar, aldus de analyse van de zender.

De liberale lijsttrekker is volgens Rutte altijd open en transparant geweest over zijn verdiensten. ,,Verhofstad houdt zich aan de regels.'' Volgens hem mag een Europarlementariër gewoon een dergelijk ,,fiks bedrag'' bijverdienen. Hij ziet dan ook geen reden om hierover contact op te nemen met de Belg.

Wilders omschrijft Verhofstad als een ,,supergraaier''. SP-leider Emile Roemer noemde bij RTL Z de bijverdiensten ,,belachelijk, echt schandalig. Je zou het niet moeten willen. Dit is de man waar VVD en D66 zo'n groot fan van zijn''. Hij neemt voor zijn lezingen - Verhofstadt zou voor lezingen 12.000 euro krijgen - niet meer dan bloemen en een fles wijn aan.

Volgens een woordvoerster van Verhofstadt staan de gegevens gewoon op de website van de Europarlementariër en zijn ze openbaar. ,,Hier is niets nieuws aan en hier wordt ook niets onthuld'', aldus de zegsvrouw. ,,Verhofstadt doet niets stiekem en niets verkeerd.''

Terug naar boven