r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Dijksma werkt aan oplossing voor superheffing

woensdag 7 mei 2014, 9:44
Agriculture/Fisheries Council
Bron: The Council of the European Union

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken zet zich volgens eigen zeggen op Europees niveau '100 procent' in om de laatste 'superheffing' op het overschrijden van de melkquota van tafel te krijgen. Die heffing wordt volgend jaar afgeschaft, maar voor dit jaar is er nog wel sprake van en het kan alleen al voor Nederland om meer dan 100 miljoen euro gaan.

Dijksma was dinsdag op de Landbouwraad in Athene. Daar is besloten dat ze met haar collega's uit Duitsland en Oostenrijk gaat werken aan een oplossing voor dit jaar. In juni moet daar dan over worden besloten. ,,In het laatste jaar voor het afschaffen van het melkquotum is het niet nodig om nog een heffing op te leggen aan boeren. Ze bereiden zich al voor en de vraag naar goede zuivel trekt wereldwijd aan'', aldus Dijksma.

Of Duitsland, Oostenrijk en Nederland het gaan redden, wordt nog spannend, want een meerderheid lijkt nu nog niet zeker. Toch is er met het plan van de drie landen meer zicht op een oplossing dan lang het geval is geweest.

Er is met name veel vraag naar goede zuivel uit Azië. Maar intussen stevenen de Nederlandse boeren dit jaar af op een recordboete voor het overschrijden van het melkquotum. Boerenorganisatie LTO Nederland schat het boetebedrag zelfs op circa 140 miljoen euro.

Melkveehouders anticipeerden op de afschaffing van het melkquotum door extra te investeren in stallen en koeien, waarbij zij het risico van hoge boete voor lief namen. De goede prijs die zij de afgelopen jaren beurde voor hun melk, maakte dat mogelijk.

De boete moet in de vorm van heffingen op de te veel geproduceerde melk worden betaald aan Brussel. Per onderneming kan dat oplopen van enkele duizenden tot tienduizenden euro's.

Het melkquotum werd 30 jaar geleden ingevoerd in Europa om een overschot aan melk te voorkomen. Door de groeiende wereldvraag naar melk en melkproducten is de noodzaak van de maatregel verdwenen. Handhaving van de productiebeperkingen zou de Europese melkveehouderij in de concurrentie op de wereldmarkt op achterstand zetten.

Delen

Terug naar boven