r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-kopgroep begint financiële taks in 2016

dinsdag 6 mei 2014, 15:57
gewijzigd

BRUSSEL (ANP) - Een kopgroep van tien EU-lidstaten, waaronder Duitsland en Frankrijk, wil vanaf begin 2016 een speciale taks op financiële transacties heffen. De belasting moet speculaties indammen en is ook bedoeld om de financiële sector te laten meebetalen aan de crisis.

Het eerste deel van de zogenoemde financiële-transactiestaks treedt op 1 januari 2016 in werking, stelde de woordvoerder van de kopgroep, de Oostenrijkse minister Michael Spindelegger van Financiën, dinsdag in Brussel. Het is de bedoeling dat wordt gestart met heffingen op de professionele handel in aandelen en bepaalde derivaten, financiële producten die zijn afgeleid van onder meer aandelen en/of valuta.

Nederland doet niet mee. Den Haag wil eerst een uitzondering voor de pensioenfondsen, maar minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën erkende dinsdag dat dat heel moeilijk gaat worden. De Britten zijn fervent tegenstander. Zij vrezen last te krijgen van de heffing.

De kopgroep omvat eigenlijk 11 landen, maar Slovenië heeft besloten zich voorlopig afzijdig te houden in verband met de politieke situatie daar.

Delen

Terug naar boven