r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Portugal gaat verder zonder extra kredietlijn

maandag 5 mei 2014, 10:47
gewijzigd
wapperende vlag van Portugal

LISSABON (ANP/BLOOMBERG) - Portugal zal geen extra kredietlijn aanvragen na het aflopen van het steunprogramma van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat maakte de Portugese premier Pedro Passos Coelho zondagavond bekend.

Volgens Coelho heeft Portugal grote vooruitgang geboekt bij de uitvoering van bezuinigingen en heeft het zijn geloofwaardigheid bij internationale kredietverstrekkers weten te herstellen. Portugal heeft recent al met succes geld opgehaald op de financiële markten tegen gunstige tarieven. Daarnaast beschikt Portugal over financiële reserves voor zeker een jaar, aldus de premier.

De beslissing van Lissabon om zonder een 'vangnet' de financiële markten op te gaan kwam kort voor de bijeenkomst van de Europese ministers van Financiën op maandag. Portugal ontvangt naar verwachting eind juni het laatste deel van de in totaal 78 miljard aan noodkredieten die in 2011 ter beschikking werden gesteld omdat het land zelf geen toegang meer had tot de kapitaalmarkt.

Vertegenwoordigers van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het IMF, de zogenoemde trojka, rondden vrijdag hun laatste controlebezoek aan Portugal af. Zij concludeerden dat het economisch herstel in het Zuid-Europese land zich heeft verbreed. Behalve de export trekken inmiddels ook de private investeringen en de consumptie aan. De werkloosheid zal naar verwachting verder blijven afnemen.

Onlangs slaagde Portugal er in om voor het eerst sinds de crisis zelf langlopende leningen tegen een relatief lage rente aan de man te brengen. Coelho sprak toen al zijn twijfel uit of het wel nodig was om een garantiekrediet bij de EU aan te vragen, ook omdat het niet bekend is welke voorwaarden aan zo'n appeltje voor de dorst verbonden zouden kunnen worden.

Eerder verliet ook Ierland het Europese steunprogramma zonder een extra kredietlijn.

Terug naar boven