r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Portugal beslist dit weekend over kredietlijn

zaterdag 3 mei 2014, 7:38
gewijzigd

LISSABON (ANP/BLOOMBERG) - Portugal maakt nog dit weekeinde bekend of het voor de zekerheid een extra kredietlijn aanvraagt voor als het steunprogramma van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is afgelopen. Dat heeft de Portugese vicepremier Paulo Portas vrijdag gezegd.

Portugal ontvangt naar verwachting eind juni het laatste deel van de in totaal 78 miljard euro aan noodkredieten, die in 2011 ter beschikking werden gesteld omdat het land zelf geen toegang meer had tot de kapitaalmarkt. Sindsdien zijn ingrijpende bezuinigingen en hervormingen doorgevoerd om de overheidsfinanciën te verbeteren.

Onlangs slaagde de Portugese overheid er voor het eerst sinds die crisis weer in zelf langlopende leningen tegen een relatief lage rente aan de man te brengen. Premier Pedro Passos Coelho sprak toen zijn twijfel uit over de noodzaak van een extra kredietfaciliteit. De verwachting is dan ook dat Portugal ervoor zal kiezen zonder zo'n appeltje voor de dorst de noodhulp te beëindigen.

Vertegenwoordigers van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het IMF, de zogenoemde trojka, rondden vrijdag hun laatste controlebezoek aan Portugal af. Zij concludeerden dat het economisch herstel in het Zuid-Europese land zich heeft verbreed. Behalve de export trekken inmiddels ook de private investeringen en de consumptie aan. De werkloosheid zal naar verwachting verder blijven afnemen.

De doelstellingen om het begrotingstekort verder terug te dringen, zijn opnieuw bevestigd. Portugal streeft voor dit jaar naar een tekort van 4 procent van de totale omvang van de eigen economie. Volgend jaar zakt het tekort naar 2,5 procent, dus onder de Europese begrotingsnorm van 3 procent. Ook de bankensector is volgens de trojka verder gestabiliseerd, hoewel de financieringsmogelijkheden beperkt blijven.

Terug naar boven