r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU wil één Russische gasprijs voor iedereen

vrijdag 2 mei 2014, 13:14
gewijzigd

WARSCHAU (ANP/RTR) - De Europese Unie wil dat EU-lidstaten dezelfde prijs voor Russisch gas gaan betalen. ,,We willen een uniforme gasprijs binnen de Europese gemeenschappelijke markt'', aldus EU-commissaris voor Energie Günther Oettinger vrijdag in aanloop naar een overleg met Rusland en Oekraïne over de Russische gasleveranties aan Europa. .

,,Het spel van verdeel en heers, of een soortgelijk spel dat hierop lijkt, dat is voorgesteld door Moskou, wordt niet geaccepteerd door de EU-lidstaten'', aldus Oettinger in Warschau. Oettinger sprak daar met de Poolse premier Donald Tusk. Die is voor het idee van een Europese 'energie-unie' en de gezamenlijke aankoop van gas. Momenteel kopen de EU-lidstaten op basis van rechtstreekse contracten met Moskou, waardoor ze verschillende prijzen betalen.

Oettinger zei ook dat Europa een overkoepelend net voor elektriciteit en aardgas zou moeten hebben. Volgens hem zouden Oekraïne, Georgië en de westelijke Balkanlanden ook deel uit moeten maken van die infrastructuur.

Oekraïne steunt het streven naar de vaste prijs. ,,Ik sta hier volledig achter'', aldus minister Joeri Prodan van Energie. ,,We willen geen discriminerende prijs betalen'', liet hij weten.

Delen

Terug naar boven